Een 1200 Calorieën Dieet Volgen

Het 1200 Calorieën Dieet.

Als je na de feestdagen wat pondjes bent aangekomen, of je wilt weer fatsoenlijk in bikini naar het strand kunnen, dan is het wel zo slim om er weer wat pondjes vanaf te werken.

Een slimme manier is om dat te doen met een structureel  dieet.

Een veel voorkomend dieet is het 1200 calorieen dieet, dat is een dieet waarbij je maar 1200 Kcal per dag mag nuttigen. Maar is dat dieet wel zo goed voor je?

Gezond?

Nee, om eerlijk te zijn is een 1200 calorieën dieet niet goed voor je. Voor iemand met een normaal lichaamsgewicht is 1200 Kcal of 5024 KJ per dag veel te weinig.

Iemand van 55 kilo heeft al minimaal 1266 kcal of 5300 KJ nodig voor de grondstofwisseling. De meeste mensen zijn zwaarder dan 55 kilo, dus je kunt nu wel bedenken dat 1200 Kcal veel te weinig voor je is. Men moet er wel rekening mee houden dat de grondstofwisseling het minimale is, alle bewegingen die je maakt kosten ook energie. Ook omgevingstemperatuur speelt een grote rol, in de winter eet je doorgaans meer dan in de zomer. Dus je kunt je wel voorstellen dat een 1200 calorieën dieet totaal niet gezond is. Dit zijn voorbeelden van  dagelijkse activiteiten die nog bovenop de grondstofwisseling komen:

Afwassen 80 kcal/ 334 KJ

Stofzuigen (half uur) 105 kcal/ 439 KJ

Boodschappen doen 95 kcal/ 397 KJ

Half uur tuinieren 200 kcal/ 837 KJ

Gevolgen

Wat gebeurt er als het lichaam veel te weinig energie binnen krijgt? In je lichaam zal er een voedselnood ontstaan!

Het lichaam gaat hierdoor net als een computer die te weinig energie krijgt op de spaarstand. De spaarstand is een zeer zuinige energie stand. Het lichaam gaat nu zuinig doen met de energie die het krijgt.

Gevolg: je voelt je futloos. Alles wat via voeding binnenkomt wordt zo snel  als mogelijk opgeslagen in de vorm van vet. Dit is zeg maar een noodvoorraad voor wanneer er een volgende voedselnood aankomt. Na enkele weken is het resultaat duidelijk, je valt niet af, maar komt juist bij wanneer het na het dieet meer voeding binnen krijgt . Het zogenoemde jojo-effect is een feit.

Ten tweede: wanneer het lichaam te weinig energie binnen krijgt, gaat het niet alleen vet afbreken, maar ook spieren.

Vet verbruikt veel minder energie dan spieren. Het lichaam doet dan ook de grootste energiegebruiker het eerst de deur uit: het breekt spieren af . De spieren zorgen er ook weer voor dat je afvalt, want veel vet wordt afgebroken door de spieren, die veel calorieën verbruiken. Na de afbraak van spieren, gaat je lichaam over op afbraak van andere organen. De gevolgen liegen er niet om, mensen met een langdurig streng dieet zullen na verloop van tijd een verminderde weerstand krijgen, een zwakker hart, de menstruatie blijft  uit en er ontstaat een algehele zwakte. Dus het is niet raar dat dit 1200 calorieën dieet sterk wordt afgeraden door het Voedingscentrum.

Toch doen

Wie toch perse een 1200 calorieën dieet wil volgen, moet gezonde voeding eten, om uit die 1200 calorieën zoveel mogelijk te halen. Met gezonde voeding bedoel ik voeding die bouwstenen, vitaminen en mineralen leveren. En vet, want dat is onmisbaar voor het vervoer van bepaalde vitaminen. Zonder vet kunnen vitaminen niets uithalen.

Bewaren